Luonnostan konttori on kiinni perjantaina 9.6. vuosittaisen palaute- ja virkistyspäivän vuoksi. Päivän aikana pidetään taukoja, joiden aikana pyrimme hoitamaan kaikki juoksevat asiat....

Yksi perunanviljelijöiden kestopuheenaiheista on siemenperunan hinta. Maaseudun Tulevaisuudessa kerrotaan, että erikoislajikkeiden kohdalla hinta voi nousta jopa euroon kappaleelta. Kovin monen hehtaarin kylvämiseen ei taida kenenkään kukkaro tällaisilla siemenillä riittää. Harrastajille hinta ei kuitenkaan ole ratkaiseva tekijä, varsinkaan kun haetaan erikoisuutta. Onkin vain hyvä asia, jos erikoiset perunalajikkeet herättävät kotitarveviljelijöissä intoa kokeilla uutta sekä lisäävät tietämystä perunoiden lajike-eroista. Lue koko juttu tästä....

Apteekin mainoslehdestäkin voi bongata peruna-aiheisia juttuja! Lue tästä, millainen oli perunan tie pitopöytiin. Julkaistu Asiakaslehti Apteekin Ovikellon numerossa 3/2017....

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsa on julkaissut vuotuisen raporttinsa elintarvikkeiden torjunta-ainejäämistä. Nyt analysoidut vuoden 2015 tutkimustulokset ovat suomalaisille hienoa luettavaa: Suomessa tuotettu ruoka on selkeästi puhtaampaa kuin missään muualla. Tästä jokaisen ruuan tuotannon parissa työskentelevän on syytä olla ylpeä. Tärkeää olisi kuitenkin myös miettiä keinoja, miten tällaisia tutkimustuloksia voisi entistäkin paremmin hyödyntää suomalaisten elintarvikkeiden myynnissä ja markkinoinnissa ulkomaille. Potentiaalia varmasti on; kuluttajat kiinnittävät jatkuvasti enemmän huomiota syömisiinsä ja ovat valmiita maksamaan puhtaasta ja turvallisesta ruuasta. Maaseudun Tulevaisuuden juttu aiheesta luettavissa täällä....

Tavanomaista viileämpi huhtikuu on viivästyttänyt kevättöiden aloitusta. Viljelijöiden arvioiden mukaan mukaan peltotyöt ovat pari viikkoa tavanomaisesta aikataulusta jäljessä. Lounais-Suomen varhaisperunaistutukset ovat olleet jo muutaman viikon käynnissä, mutta yöpakkaset ovat sielläkin hidastuttaneet perunoiden kasvuun lähtöä.                       Varhaisperunan istutusta Lokalahdella pari viikkoa sitten. Kuva: Anssi Väättänen...

Kyösti ja Antti kiertelevät lähiviikkoina työstämässä tulevan kesän tuotantosopimuksia. Mikäli sinulla on kiinnostusta solmia Luonnostan kanssa myynti- tai ostosopimus ensi kaudelle, kannattaa ottaa pikimmiten yhteyttä tapaamisen sopimiseksi. Erityisesti Siiklille, Annabellelle, Marabellelle sekä luomulle on vielä tilaa tuotantosopimuksissa....

Perunakauppa Luonnosta Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi 1.4.2017 alkaen on valittu Antti Kuusisto. Hän on aikaisemmin toiminut yrityksen myyntijohtajana yli 8 vuotta. Antilla on erittäin laaja kokemus peruna-alasta sekä myynnin, markkinoinnin että perunanviljelyn puolelta. Muutoksen vaikutuksista asiakassuhteiden hoitamiseen tullaan keskustelemaan asiakkaiden kanssa mahdollisimman nopeasti. Lisätietoja antavat: Antti Kuusisto toimitusjohtaja 0400 256 367 antti.kuusisto@luonnosta.fi Eero Pisilä hallituksen puheenjohtaja 040 504 6433 eero.pisila@perunamestarit.com...

Idahon perunakomission sponsoroima perunarekka aloittaa kuudennen Amerikan kiertueensä. Kuuden kuukauden matkalla mittariin kertyy noin 37 000 km ja rekkaa tullaan kuvaamaan miljoonia kertoja. Olisipa mielenkiintoista nähdä vastaava rekka Suomenkin teillä. Siinä jäisi peruna jokaisen ohikulkijan mieleen. Lue lisää PotatoPro:sta. Kuva: Idaho Potato Commission...

Kuluneen myyntikauden kokemusten perusteella voidaan sanoa, että luomuperunan tuotannolla on Suomessa erinomaiset kasvumahdollisuudet. Luomulle on kysyntää sekä kotimaassa että ulkomailla. Tulee kuitenkin muistaa, että isommassa mittakaavassa toimittaessa luomuperunalla on vähintään samat ulkonäkö- ja laativaatimukset kuin tavanomaisesti tuotetulla perunalla. Lisäksi kysyntä kohdistuu tuotantoprosessien kannalta riittävän isokokoisiin eriin. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vientiin soveltuvat parhaiten erät, jotka ovat vähintään 100 tonnin kokoisia....

Tämän uutisen otsikko on lainattu muotitoimittaja Mia Frilanderin kolumnista Lily.fi-sivustolla. Hän kertoo artikkelissaan perunan aseman muutoksesta hänen omassa ruokavaliossaan ja arvostuksissaan. Pitkään peruna oli mm. leivän ja sokerin ohella hänen välttelylistallaan, mutta nyt se on tehnyt vahvan paluun. Toivottavasti moni perunaa vierastava lukee tämän silmiä avaavasti kirjoitetun kolumnin. Perunatoimiala voi huoletta yhtyä hänen lopetussanoihinsa "Let's make peruna great again"!...