Cooking potatoes in a microwave oven can be a scary thing. We have once burnt a potato here at Luonnosta for cooking it too long. Here are some nice tips on how to cook delicious potatoes in a microwave oven. The tips are collected from www.sidedelights.com. Baked Potatoes Cut a thin but deep enough wedge out of every potato and microwave them for about 10-12 minutes*. Don't cover the potatoes. The cut wedge lets steam come out and the results is a...

Antocyanin contained in Purple Potatoes such as Blue Congo, Bergerac or Violet Queen, may offer help in curing different kinds of cancer. Of course this finding is no quick cure for cancer but one possible step in fighting this deadly group of diseases. Read more from here....

Violettien perunoiden, kuten Blue Congon, Bergeracin tai Violet Queenin, sisältämän antosyaniinin on todettu vaikuttavan tuhoavasti syövän kantasoluihin. Kyseessä ei luonnollisesti oli mikään pikahoito syöpään, mutta tämä tutkimussuunta voi tulevaisuudessa olla yksi tekijä taistelussa syöpäsairauksia vastaan. Lue lisää tästä....

Finnish growers are slowly starting to harvest potatoes for winter storage. However, skin setting is not yet ready as the growing season has been very late. Total yield will be significantly lower than average and the prices are expected to remain at a relatively high level. In Central Europe the yield are expected to be about 10 % lower than last year. The reason for this is the prolonged heat and drought during the summer as well as heavy rain at...

Kotimaassa varastoitavan perunan nostot ovat hiljalleen alkaneet. Kasvun myöhäisyyden takia perunan kuori ei kuitenkaan ole vielä monin paikoin kiinnittynyt tarpeeksi hyvin. Tämän takia nostoja kannattaa siirtää eteenpäin, jos sää ja aikataulu sen suinkin sallivat. Perunan sato tulee arviomme mukaan jäämään selvästi sekä viime vuodesta että niin sanotusta normaalivuodesta. Tästä syystä perunan hintatasokin tullee pysymään kaikkien toimijoiden kannalta järkevällä tasolla. Euroopassa perunasadon arvioidaan olevan keskimäärin vähintään 10 % alle viimevuotisen tason. Lisäksi perunan viljelypinta-ala on Keski-Euroopassa tippunut muutaman prosenttiyksikön. Syynä sadon alenemiseen...

We have updated our product pages to highlight the availability of e.g. onions, beetroot, cabbage and carrots. These product have an increasing share in our offering, even though potato is by far our main product. Addition of other vegetables has enabled us to offer also mixed loadings to cater the needs of our customers. You are welcome to ask for a quote for anything you need!  ...

Olemme päivittäneet tuotesivujamme korostaen mm. sipulin, punajuuren ja kaalin saatavuutta. Erityisesti vientiasiakkaille on tärkeää saada perunan lisäksi muita tuotteita. Tämä mahdollistaa myös yhdistelmäkuormien lastaamisen, mikä oli avuksi viime keväänä perunan vientikaupassa. Peruna säilyy luonnollisesti edelleen päätuotteenamme, sen osuus on yli 95 % koko volyymistä. Muut tuotteet täydentävät valikoimaa tukien perunan myyntiä....

Luonnosta will be visiting the biggest potato event of the year PotatoEurope in Belgium on 2-3 September. PotatoEurope offers a great chance to meet old and new partners in a relaxed athmosphere. Please contact Antti Kuusisto, Olga Andreeva or Aki Aunola and we can arrange a meeting! More information is available at www.potatoeurope.com.  ...

Syksyn suurin perunatapahtuma Euroopassa eli PotatoEurope järjestetään 2.-3.9. Belgiassa. PotatoEurope kokoaa yhteen alan toimijoita koko Euroopasta ja kauempaakin. Koneiden ja peltonäytösten lomassa on helppo saada markkinatietoa ja tutustua uusiin ihmisiin. Lue lisää tapahtuman nettisivuilta osoitteesta www.potatoeurope.com....

The simplest of ideas often make the best business. A young entrepreneur Alex Craig from Texas makes money by writing messages on potatoes. The messages are ordered by his customer's who want, for example, to surprise their girlfriends. We have to give credit to Mr. Craig for coming up with an excellent idea. Hopefully potatoes can give rise to other new innovative ideas in the future. Read more from USA Today....